Hoogtepunten juli 2008 betekenis & definitie

4 Juli
Ingrid Betancourt arriveert in Parijs, waar ze als heldin wordt onthaald. De Frans-Colombiaanse politica was zes jaar lang in de jungle gegijzeld door de Revolutionaire Gewapende Krachten van Colombia (FARC). Ingrid Betancourt werd op 2 juli door het Colombiaanse leger bevrijd. Ze verklaart voorlopig in Frankrijk te willen blijven.

8 Juli
Minister van Buitenlandse Zaken Karel Schwarzenberg van Tsjechië en zijn Amerikaanse ambtgenoot Condoleezza Rice ondertekenen een bilateraal defensieverdrag voor de plaatsing van een radarinstallatie voor een raketschild, waarvan de lanceerinstallaties in Polen zijn gepland. Rusland beschouwt de bouw van dit raketschild als een vijandige daad, hoewel Washington ontkent dat het tegen de voormalige aartsvijand gericht is.

18 Juli
De politieke leider van de Bosnische Serviërs, de psychiater Radovan Karadžic, wordt gearresteerd in een stadsbus in Belgrado. Hij bleek al jaren in Belgrado te wonen als de gebedsgenezer Dragan Babic. Samen met legerleider Ratko Mladic is hij de belangrijkste en meest gezochte verdachte van het Joegoslaviëtribunaal.

28 Juli
Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakt bekend dat de levensverwachting van mannen de laatste vijf jaar sterk is gestegen. In 2002 werden zij gemiddeld 76 jaar, maar in 2007 is dit gestegen naar 78 jaar. De van oudsher hogere levensverwachting van vrouwen blijft bestaan, maar de stijging daarvan is minder dan die van mannen. Vrouwen worden nu gemiddeld 82,3 jaar, tegenover 80,5 jaar in 2002. Teruggerekend naar 1980 is de levensverwachting van mannen met 5,5 jaar toegenomen en die van vrouwen met 3,1 jaar.