Hoogtepunten juli 2007 betekenis & definitie

8 Juli
Drieduizend militairen zijn nodig om appartementen in het Arabische deel van Hebron te ontruimen. Het betreft woningen die door Israëliërs zijn gekraakt. Vele ideologische medestanders helpen de bewoners met weerstand te bieden. Dertig soldaten en 26 activisten raken gewond. Het is de eerste keer sinds 2005 dat Israël dwang toepast op eigen burgers die illegaal in Palestijns gebied wonen.

9 Juli
Het Pakistaanse leger begint een bestorming van de Rode Moskee in Islamabad, waar extremisten, die strijden voor de invoering van de sharia (het islamitisch recht), naar schatting enkele honderden personen gegijzeld houden. Na drie dagen van belegering en bestorming zijn de gijzelaars bevrijd en alle bezetters gedood of weggevlucht. Het dodental bedraagt 106. Hieronder zijn de leider van de moskee Abdul Rashid Ghazi, tien soldaten, een agent en een onbekend aantal militanten.

21 Juli
Formateur Yves Leterme oogst veel kritiek wanneer hij er op de nationale Belgische feestdag niet in slaagt om het juiste volkslied (de Brabançonne) te zingen voor de tv-camera’s van de Franstalige omroep RTBf. Hij zingt de Franse Marseillaise.

24 Juli
‘We zijn van de hel in de hemel terechtgekomen.’ Zo reageert bij aankomst op het vliegveld van Sofia een van de vijf Bulgaarse verpleegsters die tezamen met een Palestijnse arts ter dood waren veroordeeld op beschuldiging van het besmetten van kinderen met hiv in een Libisch ziekenhuis. Zij waren in 1999 gearresteerd, langdurig gemarteld en in eenzame opsluiting gehouden. Nadat onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek had aangetoond dat de besmetting al vóór de komst van de zes naar Libië had plaatsgevonden werd de internationale druk zo groot dat Libië hen uiteindelijk liet gaan.

31 Juli
Het Britse leger maakt met de terugtrekking van de laatste Britse soldaten uit Noord-Ierland formeel een einde aan de langstlopende militaire operatie in de Britse geschiedenis. In de praktijk patrouilleeren er al twee jaar geen Britse soldaten meer in de straten van Belfast, maar vanaf 1 augustus zal het handhaven van de veiligheid daar weer onder verantwoordelijkheid van de plaatselijke politie vallen.