Hoogtepunten juli 2009 betekenis & definitie

12 Juli
Bij hevige, dagenlange rellen tussen Oejgoeren en Chinezen in Urumchi, de 2,3 miljoen inwoners tellende hoofdstad van de Chinese provincie Xinjiang, vallen zeker 180 doden. De gewelddadigheden zijn een uiting van spanningen tussen enerzijds Oejgoeren, de oorspronkelijke bevolking die een Turkse taal spreekt en in de regel islamitisch is, en anderzijds Han-Chinezen die veelal vanuit het oosten van het land zijn gemigreerd en langzaam maar zeker de meerderheid vormen.

13 Juli
De negenentachtigjarige John Demjanjuk, verdacht van oorlogsmisdaden, wordt officieel aangeklaagd voor medeplichtigheid aan 27.900 moorden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Demjanjuk was in mei uitgeleverd door de Verenigde Staten. Hij wordt ervan verdacht kampbewaker te zijn geweest in het nazivernietigingskamp Sobibor in Polen.

23 Juli
Uit de gevangenis van Brugge ontsnappen op spectaculaire wijze drie beruchte criminelen, onder wie de Mechelse Marokkaan Ashraf Sekkaki. Twee handlangers weten hen te bevrijden door een gekaapte helikopter op de wandelplaats van de gevangenis te laten landen. In de daaropvolgende dagen plegen de ontvluchte gevangenen een reeks bankovervallen in Antwerpen en in de Kempen. Begin augustus worden ze een voor een opnieuw opgepakt. Sekkaki overkomt dit in een dorpje in het noordoosten van zijn moederland Marokko. Omdat hij de dubbele Belgisch-Marokkaanse nationaliteit heeft, wordt hij niet uitgeleverd, maar zal hij in Marokko berecht worden voor de bankovervallen die hij na zijn ontsnapping heeft gepleegd.