Winkler Prins

Werken door de Winkler Prins Redactie

Gepubliceerd op 15-03-2017

Hoogtepunten juli 2002

betekenis & definitie

1 Juli
Amerikaanse gevechtsvliegtuigen bombarderen bij vergissing een dorpje in het zuiden van Afghanistan, Kakarak, waar een bruiloft wordt gevierd. Er vallen tientallen, mogelijk meer dan honderd burgerslachtoffers. Een Russische Toepolev 154 en een Amerikaans vrachtvliegtuig,een Boeing 757, komen in Zuid-Duitsland, bij het Bodenmeer, met elkaar in botsing. Alle 71 inzittenden, onder wie 52 Russische kinderen, komen om het leven. De ramp blijkt te wijten aan een fout van de Zwitserse luchtverkeersleiding. Denemarken neemt het EU-voorzitterschap over van Spanje. Internationaal Strafhof. In Den Haag gaat het Internationaal Strafhof officieel van start. Het wordt niet erkend door de VS. In het Amsterdamse Oosterpark wordt het door de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries ontworpen Nationaal Monument Slavernijverleden onthuld. Wanneer honderden, vooral Surinaamse, mensen die de onthulling van ‘hun’ monument willen bijwonen, niet worden toegelaten tot het ‘feestterrein’, breken ongeregeldheden uit.

2 Juli
De Amerikaan Steve Fossett voltooit als eerste een solovlucht in een heteluchtballon rond de wereld. Vanwege de felle winden en het gevaarlijke terrein van de Australische woestijn kan hij pas twee dagen later landen.

9 Juli
In het Zuid-Afrikaanse Durban verenigen 53 Afrikaanse staten zich in de Afrikaanse Unie, opgericht naar het voorbeeld van de Europese Unie. De Afrikaanse Unie vervangt de in 1963 opgerichte Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE).

11 Juli
Een tiental Marokkaanse militairen bezet het Spaanse Peterselie-eiland (Spaans: Perejil, Marokkaans: Leila), een onbewoonde rots in de Straat van Gibraltar, voor de Marokkaanse kust. Marokko rechtvaardigt de bezetting door erop te wijzen dat het eilandje, waar het sinds de onafhankelijkheid, in 1956, aanspraak op maakt, in de Marokkaanse territoriale wateren ligt.

26 Juli
Tommy Soeharto, zoon van oud-president Soeharto, wordt veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf wegens o.a. het opdracht geven tot moord op een rechter die hem in september 2000 had veroordeeld tot 18 maanden cel wegens corruptie.

27 Juli
Tijdens een vliegshow op de luchtmachtbasis bij Lviv stort een gevechtsvliegtuig neer te midden van het publiek. Er vallen ten minste 76 doden en meer dan 115 gewonden.Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.