Hoogtepunten juli 2001 betekenis & definitie

1 Juli
België neemt het EU-voorzitterschap over van Zweden.

6 Juli
Amnesty International meldt dat in China de afgelopen drie maanden 1781 mensen zijn geëxecuteerd, meer dan drie keer zo veel als in de rest van de wereld in de afgelopen drie jaar.

10 Juli
Ex-dictator Videla wordt door de Argentijnse autoriteiten in staat van beschuldiging gesteld wegens samenzwering met andere rechtse militaire leiders in Zuid-Amerika, in de jaren zeventig, met het doel linkse politieke tegenstanders uit te schakelen.

16 Juli
Het Internationaal Olympisch Comité kiest in Moskou de 59-jarige Belg dr. Jacques Rogge tot voorzitter, als opvolger van Juan Antonio Samaranch.

24 Juli
GroenLinks-fractievoorzitter Paul Rosenmöller en partijvoorzitter Mirjam de Rijk geven, na aanvankelijke ontkenning, toe dat Tara Oedayraj Singh Varma niet aan kanker lijdt. Singh Varma, die sinds 1994 voor GroenLinks in de Tweede Kamer zat, had in mei afscheid genomen als Kamerlid omdat zij ‘nog slechts enkele maanden te leven zou hebben’. In het op 20 juli uitgezonden tv-programma Opgelicht van de TROS was bericht dat Singh Varma een ernstige ziekte voorwendde om de aandacht af te leiden van haar grote financiële problemen.

25 Juli
Phoolan Devi, bijgenaamd de Bandit Queen, India’s meest bewonderde en mysterieuze misdadigster, die uiteindelijk parlementariër werd, wordt door drie onbekenden voor haar huis in New Delhi doodgeschoten.