Hoogtepunten juli 2000 betekenis & definitie

1 Juli
In een Almelo’s tuincentrum worden drie bezoekers besmet met de legionellabacterie, de veroorzaker van de gevreesde veteranenziekte. In Friesland opent koningin Beatrix Simmer 2000, een drie weken durende feestelijke reünie van Friese Friezen en naar elders, vooral naar Canada, geëmigreerde Friezen. EU Frankrijk neemt het EU-voorzitterschap over van Portugal.

6 Juli
Zuid-Europa wordt al dagen geteisterd door een hittegolf, waarbij de temperatuur op sommige plaatsen oploopt tot 42 graden Celsius in de schaduw. De extreme hitte kostte al aan zeker zestig mensen het leven.

8 Juli
In de Domkerk in Utrecht vindt het kerkelijk huwelijk plaats van prins Bernhard jr., zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, en Annette Sekrève. Het burgerlijk huwelijk was twee dagen eerder voltrokken, eveneens in Utrecht.

9 Juli
Bij een brand in een Berlijnse metro raken dertig mensen gewond. De stad was overvol wegens de Love Parade, een muziekspektakel dat rond 1 miljoen ‘ravers’ trok.

11 Juli
In Kampen verdwijnt de 15-jarige Maartje Pieck tijdens het bezorgen van reclamefolders in de wijk Middenwetering. Twee dagen later wordt haar lichaam gevonden in het Roggebotsebos. Zij blijkt te zijn gewurgd.

16 Juli
Twee veerboten komen vlak bij de Zuid-Spaanse haven Algeciras in de Straat van Gibraltar in aanvaring met elkaar. Vijf mensen komen om het leven, onder wie drie uit Nederland afkomstige Marokkanen.

25 Juli
Een Concorde van Air France stort kort na de start bij Parijs neer op een hotel. Alle 109 inzittenden komen om het leven. Ook in het hotel vallen vier doden. Totdat de oorzaak van het ongeluk bekend is, blijven de Franse Concordes aan de grond; de Britse vliegen voorlopig
nog door.