Hoogtepunten april 2001 betekenis & definitie

1 April
De relatie tussen China en de VS wordt ernstig verstoord door een botsing tussen een Chinees gevechtsvliegtuig en een spionagevliegtuig van de Amerikaanse marine vlak voor de Chinese kust. Hierbij komt de Chinese piloot om het leven. Het Amerikaanse toestel maakt een noodlanding op het Zuid-Chinese eiland Hainan, waar de 24 bemanningsleden gevangengenomen worden. Elf dagen later worden zij, na een schriftelijke spijtbetuiging van president Bush over de dood van de Chinese piloot (maar zonder dat hij de verantwoordelijkheid voor het ongeluk toegeeft), vrijgelaten. Joegoslavië. Oud-president Slobodan Miloševi´wordt gearresteerd en naar een gevangenis in Belgrado overgebracht. Hij zal terechtstaan wegens ambtsmisbruik en het verduisteren van overheidsgelden. Nederland. In Amsterdam heeft kort na middernacht een wereldprimeur plaats: de huwelijksvoltrekking van vier homoparen. Het homohuwelijk is mogelijk geworden door de legalisering per 1 april van het burgerlijk huwelijk voor homoseksuelen.

11 April
Israëlische tanks en bulldozers rijden de Gazastrook binnen en verwoesten tientallen woningen van het Palestijnse vluchtelingenkamp Khan Yunis. Het is de eerste actie van het Israëlische leger op terrein dat volledig onder Palestijnse controle staat, en daardoor een ernstige verscherping van het conflict.

27 April
Bij een frontale treinbotsing in het Waals-Brabantse Pécrot komen acht mensen om het leven: de twee bestuurders, twee conducteurs en vier passagiers. Het ongeval is te wijten aan een fout van een van de treinbestuurders, die vanuit Waver was vertrokken zonder op het vereiste groene licht te wachten.

28 April
Vanaf de Russische lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan vertrekt de eerste ruimtetoerist, de Amerikaanse multimiljonair Dennis Tito, met een Sojoez-raket naar het Internationaal Ruimtestation (ISS). Ruim een week later keert hij veilig op aarde terug.