Winkler Prins

Werken door de Winkler Prins Redactie

Gepubliceerd op 14-03-2017

Hoogtepunten april 2000

betekenis & definitie

7 April
In naam van zijn land biedt eerste-minister Guy Verhofstadt tijdens een bezoek aan Rwanda in Kigali zijn excuses aan voor de Belgische verantwoordelijkheid voor het begin van de genocide in 1994. Vandaag is het precies zes jaar geleden dat tien Belgische blauwhelmen in de hoofdstad, Kigali, werden vermoord, waarna België zijn paratroepen uitRwanda terugtrok. Bij de daarop volgende volkerenmoord kwamen 800.000 Tutsi’s en gematigde Hutu’s om het leven.

10 April
Angela Merkel wordt gekozen tot nieuwe partijvoorzitter van de oppositiepartij CDU. Ze volgt Wolfgang Schäuble op, die op 17 februari was afgetreden, en heeft de taak de door financiële schandalen geteisterde partij weer op de rails te krijgen.

22 April
Toon Hermans, een van Nederlands grootste cabaretiers, krijgt een hartaanval en overlijdt in een ziekenhuis in Nieuwegein.

23 April
Filippijnse rebellen van Abu Sayyaf ontvoeren 21 mensen, onder wie tien westerse toeristen, van het Maleisische eiland Sipadan naar het Filippijnse eiland Jolo. Twee dagen later eisen ze losgeld. De Filippijnse regering sluit betaling ervan echter uit.

27 April
‘Klokkenluider’ Paul van Buitenen, de EU-ambtenaar die in 1998 de fraude binnen de Europese Commissie onthulde en daarom op non-actief werd gesteld en officieel berispt, krijgt een lintje. Hij is door koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!