Winkler Prins

Werken door de Winkler Prins Redactie

Gepubliceerd op 15-03-2017

Hoogtepunten april 2002

betekenis & definitie

2 April
Het Israëlische leger zet zijn offensief op de Westelijke Jordaanoever voort. Ook Betlehem wordt bezet. Ca. 200 Palestijnen zoeken hier hun toevlucht in de Geboortekerk, die vervolgens door Israëlische troepen wordt belegerd. Hierna worden o.a. Jenin en Salfit binnengevallen, en Nabloes. Overal gebruikt het Israëlische leger, op zoek naar terroristen en wapens, extreem geweld en richt grote verwoestingen aan, waarbij de gehele infrastructuur wordt vernietigd. Met name in het vluchtelingenkamp bij Jenin wordt hevig gevochten. Volgens de Palestijnen is er sprake van een bloedbad.

8 April
Het Algerijnse parlement stemt in met de erkenning van het Tamazight, de taal van de Berbers, als nationale taal. De maatregel is bedoeld om de spanningen te verminderen in de Berberse regio. Berber-leiders tonen zich echter ontevreden, aangezien het Tamazight als nationale taal in status ondergeschikt blijft aan het Arabisch, de officiële taal.

10 April
Bij een Palestijnse zelfmoordaanslag in een bus op weg van Haifa naar Jeruzalem worden 8 mensen gedooden raken 14 gewond. Nederland. In Den Haag presenteert directeur Hans Blom van het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) het Srebrenicarapport, een reconstructie van de gebeurtenissen vóór, tijdens en na de val van de enclave in juli 1995. Het NIOD-rapport legt de verantwoordelijkheid in Nederland bij de politiek, te beginnen bij het derde kabinet-Lubbers, dat in 1993 besloot een bataljon van de Luchtmobiele Brigade (Dutchbat) uit te zenden op een ‘mission impossible’.

16 April
Het tweede kabinet-Kok treedt af naar aanleiding van het NIOD-rapport over Srebrenica. Het kabinet zal, tot de formatie van een nieuw kabinet na de verkiezingen van 15 mei, in demissionaire staat aanblijven om de lopende zaken af te wikkelen.

18 April
Oud-koning Mohammed Zahir Shah zet na 29 jaar ballingschap weer voet op Afghaanse bodem. Italië. Een klein privévliegtuig boort zich in de Pirelli-toren in Milaan. Drie mensen komen om het leven, een dertigtal raakt gewond.

24 April
Het gerechtshof in Leeuwarden spreekt Herman du Bois en Wilco Viets vrij in de Puttense moordzaak, de moord na verkrachting op Christel Ambrosius in het huis van haar oma in Putten, in 1994. Het hof vernietigt de uitspraak van het Arnhemse gerechtshof, dat de zwagers in 1995 tot 10 jaar cel had veroordeeld. Du Bois en Viets zaten 7 jaar onschuldig in de cel.

26 April
Op het Gutenberg-Gymnasium in Erfurt richt een van school gestuurde 19-jarige scholier een bloedbad aan: hij schiet dertien leraren, twee leerlingen en een politieagent dood. Daarna pleegt hij zelfmoord. Griekenland/Nederland. De Griekse rechter in Kalamata veroordeelt de Nederlandse vliegtuigspotters Frank Mink en Patrick Dirksen en zes van hun Britse collega’s tot drie jaar cel wegens spionage. De andere Britten worden veroordeeld tot één jaar cel.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!