Fray-Bentos, Fray-Ventos of Independencia, een stadje in het departement Paysandú der republiek Uruguay, ligt in Zuid-Amerika op 32°27'40" Z.B., en heeft haar ontstaan te danken aan de vleesch-extract-industrie. Het eerst heeft Liebig in 1847 door zijne verhandeling „Ueber die Bestandtheile der Flüssigkeit im Fleische” aanleiding gegeven tot het vervaardigen van een lijmvrij vleesch-extract. De proeven, door Pettenkofer te Breslau genomen, vielen gunstig uit; doch het ontbrak aan gelegenheid, om het op groote schaal te bereiden en alzoo algemeen ingang te doen vinden. Zij was evenwel te vinden in de grazige steppen der La Plata-landen, waar men de runderen enkel slagtte om de huid en het vet, terwijl men het vleesch ongebruikt liet liggen.
Een zekere Giebert, die jaren lang bij ondervinding dat vleesch-vermorsen in de saladéros of slagtplaatsen dier landen had leeren kennen, vatte het voornemen op, om het denkbeeld van Liebig in practijk te brengen. Nadat hij zich onder de leiding van dien beroemden scheikundige met de bereiding van het vleesch-extract naauwkeurig had bekend gemaakt, begaf hij zich in 1864 naar Uruguay en begon te Fray-Bentos, hetwelk toen uit eenige hutten bestond, zijn bedrijf. Aanvankelijk bepaalde hij zich tot 10 runderen daags, doch zijn product had weldra zoo grooten aftrek, dat hij zijne zaak moest uitbreiden. Giebert wist zich in Engeland den steun van kapitalisten te bezorgen, zoodat hij groote machines uit Glasgow kon ontbieden, en in 1808 moesten er dagelijks 600 runderen tot bereiding van vleesch-extract geslagt worden. Reeds telt Fray-Bentos 2000 inwoners, die eene ruime mate van welvaart genieten.
De slagthuizen, de gebouwen tot het verzamelen van vet en die tot het inzouten van huiden beslaan eene belangrijke oppervlakte. De zaak wordt met stoom gedreven, en er is eene snijkamer, waar men het vleesch van 200 runderen in een uur in stukken kan snijden. Voorts heeft men er werkplaatsen voor smeden, die blikken bussen tot verzending van het extract in gereedheid brengen, magazijnen, waaruit de voorraad in de schepen geladen wordt, die tot hunne onmiddellijke nabijheid kunnen naderen, enz. Overal wordt er de grootste zindelijkheid in acht genomen. Ten slotte vermelden wij nog, dat van den dierlijken afval niets verloren gaat, daar men dien gedeeltelijk in guano omzet, gedeeltelijk tot bereiding van lichtgas gebruikt.