Sir Thomas More (1478—1535), ook wel op z’n Latijns Morus geheten, was een groot Engels staatsman, wijsgeer en humanist. Te Oxford, waar hij in de rechten studeerde, maakte hij o.a. kennis met den beroemden Nederlandsen humanist Erasmus, die zijn bekende „Lof der Zotheid” aan More opdroeg.
Hij behoorde tot de Katholieke kerk en had een vrome en strenge levensopvatting.Onder de regering van Hendrik VIII, die in den beginne More zeer waardeerde om zijn bekwaamheid en wijsheid, werd hij in de hoogste ambten benoemd en met gewichtige zendingen belast. In zijn hoge functies kwam hij als Katholiek in botsing met de politiek van den Koning, die de Engelse kerk los wilde maken van Rome. In 1532 legde hij daarom zijn functies neer.
Toen Thomas More in 1534 niet bereid bleek, de ontbinding van Hendriks eerste huwelijk en zijn nieuwe echtverbintenis met Anna Boleyn goed te keuren en evenmin den Koning, met terzijdestelling van den Paus, als hoofd van de Engelse Staatskerk wilde erkennen, werd hij op last van Hendrik VIII in den Tower geworpen en na een langdurige gevangenschap onthoofd.
Thomas More heeft een groot aantal werken geschreven. Het bekendst is de „Utopia”, waarin hij een beschrijving geeft van een staat volgens zijn ideaal. In „Utopia” wonen alleen nuttige, werkzame en tevreden mensen. Ieder is verplicht te werken, doch daar de behoeften maar bescheiden zijn, duurt de arbeidsdag slechts zes uur. Luiheid, gierigheid, de doodstraf en de oorlog komen er niet voor en ieder is vrij in zijn godsdienstige overtuiging.
In 1935 is Thomas More door de R.K. kerk heilig verklaard.
Henriëtte Roland Holst heeft een drama geschreven, getiteld „Thomas More”.