Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 09-08-2019

Labberdaan

betekenis & definitie

Dit is de oud-Hollandse naam voor zoutevis; tegenwoordig wordt deze benaming zelden meer gebruikt.

Zoutevis is kabeljauw. Deze wordt, voornamelijk in Noorwegen, opengesneden, van kop, ingewanden en ruggegraat ontdaan en gezouten. Vervolgens wordt de vis op de rotsachtige oevers der fjorden uitgelegd en gedroogd. Dit drogen moet met grote zorg en zeer geleidelijk geschieden, ’s Nachts of bij ongunstig weder wordt de vis op hopen gestapeld en afgedekt.
Er wordt uit Noorwegen zeer veel zoutevis uitgevoerd, voornamelijk naar Italië en naar de Spaans-sprekende landen. Vroeger werd zoutevis ook bij ons veel genuttigd en was zij, wegens den lagen prijs, een gewild volksvoedsel. Den spreekwoordelijk lagen prijs vinden wij terug in de uitdrukking, die wel eens gebezigd wordt, om iets aan te duiden, dat bijzonder goedkoop is. Men zegt dan: „Daar kun je geen labberdaan tegen eten.”