Wat is dat?

Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren (1938).

Gepubliceerd op 09-08-2019

Golven

betekenis & definitie

zijn deiningen in de oppervlakte van het water; golven in het kanaal, als er een boot door vaart, golven in de rivier en golven op zee. „Huizen-hoge” golven kunnen daar voorkomen, maar meestal is dat wat overdreven. Bij heel zwaar stormweer zijn wel eens golven van tien tot twaalf meter waargenomen, maar regel is dat zeker niet.

Slechts een enkele maal is nog wel eens een hogere golf gezien.De windgolven nemen toe naarmate de wind toeneemt, tenminste tot op zekere hoogte. Merkwaardig is het, dat in sommige gevallen eerst de zee ruw wordt, dat wil zeggen, dat er hoge golven ontstaan en eerst enige uren later de storm zich doet voelen. Wind plant zich wel veel sneller voort dan waterbewegingen, maar het verschil wordt verklaard, doordat het water zich rechtlijnig voortbeweegt, terwijl de wind zich spiraalsgewijze uit zijn punt van ontstaan verplaatst.
De meeste golfbewegingen zijn geen waterverplaatsingen, maar slechts een verticale verandering in den stand der waterdeeltjes onderling.
Deining-golven zijn wind-golven buiten het gebied van den wind en zijn als een voortzetting van de wind-golven te beschouwen.