Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 09-08-2019

Geheugen

betekenis & definitie

of memorie wil eenvoudig zeggen: herinneringsvermogen, dus het vermogen, om indrukken en voorstellingen, die men vroeger ontvangen heeft, maar die reeds uit het bewustzijn verdwenen zijn, weer op te wekken en zich voor den geest te halen.

Verschillende mensen lopen, wat hun geheugen betreft, hemelsbreed uiteen; je hebt het natuurlijk wel eens opgemerkt. De ene jongen kan alle jaartallen uit de geschiedenis en de wiskundige formules goed onthouden, maar de Franse woordjes, die hij met moeite in z’n brein heeft gestampt, vergeet hij direct weer. Bij een ander is ’t juist omgekeerd: op wiskunde ploetert hij tevergeefs, terwijl de taalvakken hem „aanwaaien”. Nu bestaat er in de laatste jaren een kunst, de z.g. mnemotechniek, die dienen moet om aan geheugenzwakte tegemoet te komen. Het is de kunst van de ons allen welbekende „ezelsbruggetjes”, maar dan wat wetenschappelijk gebouwd. In vroeger tijd werd daar zwaar in gestudeerd, maar .tegenwoordig hebben de paedagogen er niet veel mee op, omdat al die ezelsbruggetjes maar aanleiding geven, dingen in ’t geheugen te stampen, die met de zaak zelf niets te maken hebben.
Zo onthouden jullie de Nederlandse eilanden in de West met de S’en en de A.
B.C.-eilanden. De eerste zijn Saba, St. Eustatius en St. Martin, de andere Aruba, Bonaire en Curaçao, die echter niet in deze volgorde liggen. Zie: Bovenwindse eilanden.

Denk ook aan de A.B.C.-Staten in Zuid-Amerika: Argentinië, Brazilië en Chili.
Volgens de zielkunde bestaat er drieërlei geheugen, n.l. het werktuigelijk geheugen, dat alles zonder enig verband in zich opneemt, b.v. rijtjes van uitzonderingen op taalregels: het kunstmatig geheugen, dat probeert, het met ezelsbruggetjes klaar te spelen en het oordeelkundig of logisch geheugen, dat alleen maar iets kan onthouden, als er een logisch verband in zit.

< >