Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 09-08-2019

Dextrine

betekenis & definitie

of stijfselgom is een stof, die meestal wordt bereid uit aardappelmeel, zoals je in het artikeltje over aardappelen al hebt kunnen lezen. De bereiding van dextrine geschiedt door het aardappelmeel te verhitten tot 160° of, wanneer men het tevoren voorzichtig met een weinig salpeterzuur heeft bevochtigd, tot 110°.

Verder worden er door inwerking van verschillende zuren ook verschillende soorten dextrine uit vervaardigd: meer of minder zuiver naar gelang van het doel, waarvoor zij moeten worden gebruikt. Dextrine wordt veel gebruikt in de katoenindustrie, om de stof een zwaarder aanzien te geven, bij het drukken van behangselpapier, bij de bereiding van bordpapier, bij het vervaardigen van stijve verbanden voor beenbreuken enz.Ook komt het in vele voedingsmiddelen voor, o.a. in bier, vruchtenwijn en in gebak.

Bij het bakken van brood vormt zich aan de oppervlakte een laagje dextrine en nu begrijp je ook, waardoor zo’n donkerbruine korst soms zo kleverig kan aanvoelen. Dextrine is ook een uitstekend plakmiddel, evenals de stijfsel, waarvan zij een zusje is. — Zie: Aardappel.

< >