is een plant, die veel verbouwd wordt om haar wortel. Van dien wortel maakt men een product, dat als vervangingsmiddel voor koffie gebruikt wordt en ook wel aan koffie wordt toegevoegd.
De cichoreiplant heeft in het wild reeds als éénjarige plant een 40 tot 140 c.M. hogen stengel en mooie lichtblauwe bloempjes. Bij het kweken echter is men erin geslaagd de ontwikkeling van den bloemstengel tegen te houden en daarentegen een veel dikkeren wortel te verkrijgen.
En om dien wortel is het bij de cichorei juist te doen. Hij wordt in de cichorei-drogerijen gewassen en vervolgens gesneden en boven vuur gedroogd, waardoor hij tot van de natuurlijke grootte inkrimpt.
In de branderij worden vervolgens de gedroogde wortels in ijzeren trommels geroosterd en daarna gemalen. Soms wordt nog wat plantenvet aan de gedroogde wortels toegevoegd.
Het cichoreipoeder wordt tenslotte verpakt en in den handel gebracht, voor wat men vroeger wel noemde „Duitse koffie”. De mindere soorten worden soms met meel vermengd.Hoewel de cichorei ook in onzen tijd nog als vervangingsmiddel of, zoals dit heet, surrogaat voor koffie wordt gebruikt, is dit thans niet meer zo algemeen het geval als in tijden, toen de koffie schaars was, b.v. in den Fransen tijd, toen Napoleon den invoer van koffie verhinderde.