Woordenboek voor vrijmetselaren

W. de Grebber (1844)

Gepubliceerd op 22-09-2020

Officieren

betekenis & definitie

OFFICIEREN (De Bestuurders eener Loge). Niemand die den Meestergraad niet bezit kan tot zoodanige post worden benoemd, en geschiedt zoodanige keus, zij is onwettig. Geheel onbegrijpelijk is het daarom, dat hier en daar enkele Loges dien misslag begaan. Er bestaan bij elke Loge ten minste zeven Officieren, zijnde de regerende Meester, de beide Opzieners, de Sekretaris, de Redenaar, de Thezaurier en de Ceremoniemeester. De meeste Loges hebben er nogtans meer, als Voorbereider, Onderzoeker, Hofmeester, Aalmoezenier, Architekt en Dekker.

Hier te lande verschilt hun aantal in de verschillende Loges, en wordt dit, hetzij door nieuwe, hetzij door adjunktplaatsen, vermeerderd, naar mate men denkt, dat het bezit van deze, of de hoop op het verkrijgen daarvan, een grooter aantal, leden doet blijven of worden. Sommige voegen hier nog bij: Zegelbewaarder, Archivaris (in de andere vereenigt de Sekretaris die posten in zich), Vaandeldrager, Zwaarddrager en Surnumerairen, en Adjunkten der verschillende posten, als: 2e. en Adjunkt-Ceremoniemeester, enz. In Engeland en Noord-Amerika is dit aantal Officieren minder, en bestaat het uit een reG. M., de beide OpzD, een Sekretaris, Penningmeester, een Kapelaan (die bij het openen en sluiten, of bij andere plegtige gelegenheden, een gebed opzegt), een eersten en tweeden Diaken, een Binnenwachter, een Buitenwachter, of Dekker en een Onderzoeker. Wat de plaatsing aangaat, verschilt die in de Schotsche, Engelsche en Amerikaansche Loges, ten aanzien der beide Opz Hunne insigniën zijn veelal overal gelijk. De banden zijn in de meeste landen (in de symbolieke graden) blaauw.

Hier te lande, in Engeland en Noord-Amerika, hebben zij de kleur der Loge, alleen die der GD OfficD zijn hier te lande van eene blaauwe kleur. De kleeding van den reG. M. bestaat in Engeland uit den tabbaard. De jaarlijksche keuze der Officieren geschiedt gewoonlijk vóór het Orde- of St. JANS-feest, om dit door hunne installatie nog meer glans bij te zetten. Slechts in zeer enkele Loges in het buitenland, heerscht nog het gebruik de Officieren voor hun leven te benoemen. In vele andere Loges (vooral in Frankrijk) heerscht daarentegen het gebruik, niemand langer dan driejaren in zijn post te laten, en hem daarna niet weder verkiesbaar te stellen tot dezelfde waardigheid, dan na verloop van zekeren tijd.

< >