Woordenboek voor vrijmetselaren

W. de Grebber (1844)

Gepubliceerd op 22-09-2020

Edinburg, 7 Julij 1821

betekenis & definitie

Heer en Broeder, Uw brief van den 1sten Mei, gerigt aan Willm Inglis Esqr., onze gesubstitueerde grootmeester, betrekkelijk het oprigten eener nieuwe loge, te Lausanne, in Zwitserland, onder het regtsgebied der Groote Loge van Schotland, werd mij, als sekretaris, officieel ter hand gesteld, om in hare eerste bijeenkomst ingediend te worden; en het verstrekt mij tot veel genoegen u te berigten, dat, in hare laatste kwartaal-zamenkomst, eenstemmig is goedgekeurd, dat, op een aan mij te zenden verzoekschrift, voorzien van de handteekeningen van zoo veel broeders als men zou kunnen verkrijgen, dadelijk eene konstitutie zou worden uitgereikt. Gij zult ook de goedheid willen hebben, die broederen aan te duiden, welke gij de verschillende posten der loge aanvankelijk wilt doen vervullen.

Wij hebben geene gedrukte instruktiën, als strijdende het met de reglementen der schotsche maçonnerie, iets te hebben in den vorm van een katechismus.

De Groote Loge heeft het nooit voegzaam geacht, sterk briefwisseling te onderhouden met de vastelands loges, uithoofde zij alleen de oorspronkelijke graden erkent van leerling, medgezel en meester metselaar, zijnde de oude orde der St. Jansmetselarij Terwijl de loges in den vreemde, algemeen andere orden in haren boezem beoefenen en toelaten, welke de Groote Loge van Schotland als nieuwigheden beschouwt in de oorspronkelijke instellingen der metselarij, zoo als zij erkend is door onze Groote Loge in dit land.

Het is gepast dat ik u berigt, dat het verschuldigde voor eene konstitutie is L. 21 sterg., en dat wij een vast reglement hebben, dat geene konstitutie wordt toegestaan alvorens die som geremitteerd is.

Ik heb de eer te zijn, heer en broeder, uw meest gehoorzame, nederige dienaar en broeder ALEX. LAWRIE sekretaris, Groote Loge van Schotland.

Aan C Morison Esqr. M.D. arts des britschen legers en der hofhouding van Z.K.H. den Hertog van Sussex, Lausanne, Zwitserland.

Zie verder de Art. FRANKRIJK, waar men op bl. 242 de opgave der graden vindt, HERODOM, HOOGE GRADEN en OPPERGRADEN, als ook STELSEL.

< >