(fr., meervoud eaux), Water; in de scheikundige techniek, zijn eaux loogen, of gedestilleerde wateren, als b.v. eau forte sterk water, eau de vie, brandewijn; van deze benamingen zijn meerdere in het internationaal spraakgebruik overgegaan, als b.v. Eau de Javelle, Eau de Cologne. In de parfumeriebereiding verstaat men onder eaux eerstens over bloemen of andere plantendeelen gedestilleerde wateren, welke dan waterige oplossingen der in de gebezigde planten voorhanden etherische oliën zijn, verder ook alcoholische oplossingen van etherische oliën en oplossingen van mengsels van verschillende etherische oliën. Tot de eerste behooren: eau de menthe poivrée, pepermuntwater, eau de fleurs de tilleul, lindebloemwater, eau de fleurs d’oranger, oranjebloemwatar; alcoholisch zijn eau de Lavande, lavendelwater, en vele met willekeurige namen aangeduide wateren, als eau de la reine, eau de mille fleurs (duizendbloemengeur); deze alcoholische vloeistoffen worden ook bouquets en essences geheeten.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk