Gepubliceerd op 20-01-2021

Creuse (departement)

betekenis & definitie

Departement van westelijk Frankrijk een der minstwelvarende, grenst ten n. aan de departementen Indre en Cher, ten o. aan Allier en Puy-de-Dôme, ten z aan Corrège, ten westen aan Haute-Vienne, omvat het voorma'ige Haute-Marche, vergroot met deelen van Limousin, Poitou, Berry, Bourbonnais en Auvergne, en benoemd naar de rivier Creuse, die het doorloopt; het beslaat een oppervlakte van 5568 km (volgens berekening van het ministerie van oorlog 5605 km2.), telt 279,350 inw., en is verdeeld in de vier arrondissementen, Aubusson, Bourganeuf, Boussac en Guéret; hoofdplaats is Guéret; het vormt met het dept. Haute-Vienne de diocese Limoges, behoort tot de 11e inspectie van waterstaat, en ressorteert onder het hof van appèl van Limoges en onder de academie van Clermont. In zijn geheel is het dept. van onregelmatig ovalen vorm, en bedekt met bergen, die saamhangen met de gebergten van Auvergne en Limousin ; eenige zijn van vulkanischen aard ; de voorn. der vele kleine riviertjes zijn de Creuse, de Petite Creuse, de Gartempe, de Cher en de Tardes, geen van allen echter bevaarbaar; het klimaat is zeer veranderlijk, over het geheel echter ko )1 en vochtig ; de bodem der zuidelijke bergstreken, onderbroken door uitgestrekte heidevelden, is weinig vruchtbaar; beter is het hiermede in het meer vlakke n. o. deel van het departement gesteld; C. heeft nog uitgestrekte streken onontgonnen land; ieder jaar tegen den zomer trekken zwermen handwerkslieden, vooral in de bouwvakken, naar de groote steden, om tegen den winter met de weinige spaarpenningen naar de hunnen terug te keeren ; de industrie van Creuse heeft zich bijna geheel in de drie steden Aubusson, Felletin (tapisserie) enBourganeuf geconcentreerd; de handel is onbeduidend (boter, eieren, runderen, vruchten).

< >