Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 02-12-2016

2016-12-02

Somatische zorg

betekenis & definitie

Somatische zorg is alle zorg die betrekking heeft op het lichaam. Somatische zorg kan zowel een vorm van curatieve zorg als van palliatieve zorg zijn, maar is altijd gericht op het verlichten of verhelpen van de pijn in het lichaam.

Binnen de geneeskunde kan er een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende vormen van zorg. Somatische zorg is een van deze vormen en heeft uitsluitend betrekking op het verhelpen en genezen van lichamelijke aandoeningen of ziekten. Somatische zorg richt zich zowel op het verhelpen van tijdelijke als chronische ziekten. Voor iedere lichamelijke aandoening of ziekte zijn er verschillende behandelmethodes, al deze behandelmethodes kunnen worden gezien als somatische zorg.

Somatische zorg is in de praktijk een van de meest voorkomende vormen van zorg. Voorbeelden van somatische aandoeningen zijn hartklachten, nierfalen, kanker, reuma, de ziekte van Parkinson en een beroerte. Sommige van deze aandoeningen zijn tijdelijk, andere kunnen chronisch zijn of nooit meer weggaan. Alle aandoeningen hebben echter gemeen dat ze allemaal betrekking hebben op het lichaam, waardoor ze zullen behandeld middels somatische zorg.