Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-01-2016

2016-01-05

Knock-for-knock agreement

betekenis & definitie

Bij een knock-for-knock agreement is er sprake van een overeenkomst tussen verzekeringmaatschappijen, waarbij de verzekerden niet aansprakelijk worden gesteld bij schade.

Een knock-for-knock agreement is het beste te illustreren aan de hand van een voorbeeld:

Persoon A is verzekerd tegen schade en klant B heeft een aansprakelijkheidsverzekering. Hierdoor is persoon B verzekerd tegen het risico van aansprakelijkheid en wordt (bijna) alle schade die persoon B veroorzaakt vergoed. Persoon B veroorzaakt schade bij persoon A. Persoon A zal zijn schade claimen bij zijn verzekeringsmaatschappij. Deze maatschappij verhaalt de schade dan bij persoon B. Vervolgens claimt persoon B die schade weer bij zijn verzekeringsmaatschappij. Wanneer persoon A en persoon B beiden bij dezelfde verzekeringsmaatschappij zitten, dan zou dit alles overbodige moeite zijn. In dit geval is het niet eens nodig om erachter te komen of persoon B werkelijk de schade heeft veroorzaakt.

Pas wanneer persoon A en persoon B bij verschillende verzekeringsmaatschappijen zitten is er een mogelijkheid tot een knock-for-knock agreement. Hierbij betaalt maatschappij A uiteindelijk de schade. Uiteindelijk is dit voordeliger voor de maatschappijen, omdat er geen proces- en onderzoekskosten zijn.

In de praktijk komt een knock-for-knock agreement zelden voor.