Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-01-2016

2016-01-05

Kilometerverzekering

betekenis & definitie

Een kilometerverzekering is een autoverzekering waarbij de premie afhangt van het aantal gereden kilometers. Deze verzekering wordt onder andere ingezet om te zorgen voor meer premiedifferentie.

Een verzekeringsnemer bedenkt van tevoren hoeveel kilometers hij of zij verwacht te gaan rijden in een jaar. Voor de geschatte hoeveelheid kilometers ontvangt men dan een afrekening per premietermijn. Aan het begin en aan het einde van het jaar vraagt de verzekeraar naar de kilometerstand. Met deze gegevens wordt dan de definitieve premie berekend. Eventuele verschillen worden afgehandeld met de verzekerde. Men kan er ook voor kiezen om een On Board Unit in de auto te laten plaatsen. Dit is een machine die het aantal gereden kilometers registreert.

Het TNO (de Nederlandse Organisatie voor toegepast natuurwetenschappelijk onderzoek) onderzocht in 2003 de voordelen van de kilometerverzekering. Uit dat onderzoek bleek dat automobilisten zich door de verzekering meer bewust zouden worden van onnodig gebruik van de auto. Deze bewustwording zou weer bijdragen aan een beter milieu, minder files en een betere verkeersveiligheid.

In België werd deze verzekering al jaren geleden geïntroduceerd. Ook in landen als Italië en Turkije is dit een populaire verzekering. In Nederland komt het echter moeilijker van de grond. Er is veel administratie voor nodig en dat maakt de uitvoering van de kilometerverzekering duur.