Venture capital

Venture capital begrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-11-2016

2016-11-08

Lead investor

betekenis & definitie

Een lead investor is, op de eigenaar van de onderneming zelf na, diegene die procentueel het meest heeft geïnvesteerd in een onderneming. Een lead investor kan op zichzelf opereren, maar kan ook meerdere investeerders vertegenwoordigen.

Lead investors nemen bij investeringen het grootste aandeel op zich. Wanneer een lead investor tevens andere investeerders vertegenwoordigt, is het gebruikelijk dat hij of zij zich opstelt als onderhandelaar met de betreffende onderneming. Een lead investor zal in dat geval ook alle werkzaamheden en handelingen uitvoeren die betrekking hebben op het beheer van de investering.

Voor jonge ondernemingen en start-ups zijn lead investors belangrijk. Een lead investor laat zien aan de buitenwereld dat er vertrouwen is vanuit een bepaald partij. Op deze manier kunnen jonge ondernemingen en start-ups kapitaal verkrijgen. Hierbij is het van belang dat de lead investor niet te weinig investeert. In dat geval zouden andere investeerders kunnen denken dat de betreffende onderneming geen goed rendement op zal leveren, anders had de lead investor wel meer geïnvesteerd