Van Bergen

Accountants en belastingadvies

Gepubliceerd op 08-02-2016

2016-02-08

Schenkbelasting

betekenis & definitie

Wanneer men een schenking of een gift krijgt, dient men hierover schenkbelasting te betalen. Meestal bestaat de schenking uit geld of goederen en is het afkomstig van familie of andere dierbaren. In geval van een schenking is er een bepaald bedrag dat wordt vrijgesteld en waarover men geen belasting betaald.

Een schenking of een gift is een transactie waarbij geld of bezittingen worden overgedragen van de ene naar de andere persoon. Bijvoorbeeld geld dat wordt geschonken aan kinderen of een partner. Over de waarde die wordt geschonken betaald men in Nederland belasting. De hoogte van de schenkbelasting is afhankelijk van de relatie die men met elkaar heeft. Daarnaast is er in sommige gevallen sprake van vrijstelling. Over het algemeen wordt de schenkbelasting betaald door diegenen die de schenking ontvangt. Men kan er als schenker echter voor kiezen om de schenkbelasting zelf te betalen. Dit bedrag wordt dan opgeteld bij de oorspronkelijke schenking en wordt door de belasting als onderdeel hiervan gezien. Wanneer men meerdere schenkingen per jaar ontvangt en deze niet alleen afkomstig zijn van de ouders, behoeft men hierover geen schenkbelasting te betalen, mits de bedragen het vrijgestelde bedrag niet overschrijden.

Over het algemeen wordt een bedrag tot € 2.122 vrijgesteld voor iedere schenking die men ontvangt. Wanneer ouders een schenking doen aan hun kinderen wordt elk jaar een bedrag vrijgesteld van € 5.304. Daarnaast mogen kinderen eenmalig een belastingvrije schenking van hun ouders ontvangen van € 53.016, bijvoorbeeld voor de financiering van een studie of een eigen huis. In zulke gevallen zijn er wel extra voorwaarden, men moet bij een schenking van een studie kunnen bewijzen dat men ook daadwerkelijk is begonnen met de opleiding.