Peter-Pan syndroom betekenis & definitie

Het Peter-Pan syndroom, of syndroom van Peter Pan, komt uit het boek The Peter Pan Syndrome: Men Who Have Never Grown Up (1983) van Dr. Dan Kiley. Het beschrijft het verschijnsel van mannen die niet volwassen (willen) worden, zich niet willen binden en kinderlijk gedrag vertonen.

Dr. Dan Kiley beschreef het verschijnsel voor het eerst in zijn boek The Peter Pan Syndrome: Men Who Have Never Grown Up. Het Peter-Pan syndroom beschrijft het verschijnsel dat mannen van volwassen leeftijd zich puberaal, narcistisch en onvolwassen blijven gedragen. Andere kenmerken zijn onder andere onbetrouwbaarheid, verwend en rebels gedrag, narcisme en bindingsangst. Het gedrag zou voortkomen uit de drang om bemoederd te worden.

In 1984 publiceerde Kiley het boek The Wendy Dilemma: When Women Stop Mothering Their Men, gebaseerd op de vriendin van Peter Pan. Centraal staat de vrouwelijke rol die als moederlijk en beschermend kan worden betiteld en die bijdraagt aan het tot/in stand komen/houden van het Peter-Pan syndroom.

Dr. Dan Kiley koos voor de associatie met Peter Pan vanwege de in de tekenfilm aanwezige conflicterende gevoelens richting Tinkerbel en Wendy en zijn behoefte aan een moederlijk type van zijn eigen leeftijd. Het syndroom wordt ook wel Michael Jackson syndroom genoemd, aangezien Jackson een van de bekendste namen was die leek te lijden aan het Peter-Pan syndroom.

Het Peter-Pan syndroom wordt in de psychologie erkend en er zijn dus ook diverse therapie├źn beschikbaar die verandering in gedrag kunnen brengen.

Gepubliceerd op 18-01-2016