Thomas Blekman

Ondernemerschap expert

Gepubliceerd op 08-03-2016

Pilot in the plane

betekenis & definitie

Het finale Effectuation principe heet Pilot in the Plane. Effectuation beschrijft hoe expert ondernemers denken, beslissen en handelen.

Het laatste effectuation principe is eigenlijk het resultaat van het toepassen van de andere vier principes.

Waar het hier om gaat, is transformatie van een passagier van het vliegtuig van een ander, naar het heft in handen nemen en de piloot worden. Ik vind dat zelf als titel overigens de slechtst gekozen naam van alle principes, want ik ken geen beroep met meer voorspelling en checklists en als ik met een vliegtuig ga, hoop ik ook dat we voorspelbaar aankomen. Inclusief bagage.

Als je je de vragen gaat stellen: Wie ben ik? Waar sta ik nou eigenlijk voor? Wat wil ik eigenlijk bereiken? En als ik dat dan wil, welke middelen heb ik beschikbaar en wie ken ik? Welke kleine stapjes wil ik zetten en met wie wil ik samenwerken? En als je bovendien weet hoe je omgaat met verrassingen, ja, dan ben je aan het vormen. Het resultaat is dat je dan van een passagier de piloot wordt.

Bij mijn programma’s voor bestaande organisaties heb ik het vaak over de transformatie van werken IN het bedrijf, naar werken AAN het bedrijf. Een pilot in the plane is een betrokken, gedreven en ambitieus individu met een missie.