Sparen

Begrippen over sparen omschreven

Gepubliceerd op 18-08-2016

2016-08-18

Negatieve rente

betekenis & definitie

Negatieve rente is rente die kan worden opgelegd op spaarrekeningen, waardoor het spaargeld verminderd. Het gevolg van negatieve rente is dat men, in plaats van rente te ontvangen over het bedrag dat op de spaarrekening staat, de rente in aftrek wordt gebracht over het gespaarde bedrag.

Sinds het begin van de economische crisis die in 2008 begon in Europa, heeft de Europese Centrale Bank (ECB) allerlei maatregelen genomen om de economieën van de eurolanden te stimuleren. Een van deze maatregelen is het zo laag mogelijk houden van de rentes op leningen, bijvoorbeeld hypotheken. Het idee hierachter is dat wanneer de rente laag is, men sneller bereid is om een lening af te sluiten, waardoor de koopkracht stijgt en de economie een impuls krijgt. Dit stimuleringsbeleid heeft ervoor gezorgd dat de rentes zodanig laag zijn, dat banken niet meer verdienen aan het geld dat zij aan de ECB lenen. Het gevolg hiervan is dat deze banken dit doorrekenen aan hun klanten, waardoor besloten kan worden om over te gaan op het heffen van negatieve rente.

Negatieve rente betekent in de praktijk dus dat, door het gebruik van een spaarrekening bij een bepaalde bank, het bedrag dat op deze spaarrekening staat minder wordt door het heffen van de rente. Hierdoor is negatieve rente een van oudsher controversieel onderwerp. Hoewel er wordt gesteld dat negatieve rente de economie kan stimuleren, legt het beslag op een deel van het spaargeld van personen. Dit druist doorgaans in tegen de algemene voorwaarden zoals die door een bank zijn opgesteld.

Iemand kan bijvoorbeeld 1000 euro aan spaargeld hebben tegen een negatieve rente van 0,04 procent. In dat geval is men, op het moment dat de rente wordt opgelegd, is men 40 eurocent kwijt aan negatieve rente.