Sparen

Begrippen over sparen omschreven

Gepubliceerd op 17-08-2016

2016-08-17

Klimspaarrekening

betekenis & definitie

Een klimspaarrekening is een spaarrekening met een spaarrente die jaarlijks wordt verhoogd. Bij een klimspaarrekening wordt bij het afsluiten van de rekening vastgelegd hoeveel de rente per periode stijgt.

Over het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen twee soorten sparen, namelijk op een spaarrekening en op een deposito. De klimspaarrekening is een variant van de reguliere spaarrekening. Bij een reguliere spaarrekening wordt van tevoren een spaarrente vastgelegd. Deze kan per jaar worden bijgesteld, meestal zijn deze fluctuaties afhankelijk van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Bij een klimspaarrekening garandeert de bank echter dat de spaarrente per jaar zal oplopen.

Het openen van een klimspaarrekening kan dus heel voordelig lijken. Vooraf wordt namelijk een plan opgesteld, waarin de periodieke stijging van de spaarrente ligt vastgelegd. Men is er op deze manier zeker van dat de hogere rente later in de looptijd ook daadwerkelijk worden ontvangen. Dit betekent echter niet dat een klimspaarrekening meer oplevert dan een reguliere spaarrekening. De spaarrente in de eerste periode van de rekening is namelijk vaak een stuk lager dan bij een normale spaarrekening. Om deze reden is het lastig om de effectieve rente, de daadwerkelijke rente die men krijgt, vast te stellen en de spaarrente van een reguliere spaarrekening te vergelijken met een klimspaarrekening.