SNS Bank

Een bank met begrijpelijke producten

Gepubliceerd op 06-07-2016

2016-07-06

Inboedelverzekering

betekenis & definitie

Met een inboedelverzekering is men gedekt tegen schade door brand of weersomstandigheden aangebracht aan huisraad. Hieronder wordt alles verstaan wat men in een ruimte kan oppakken en meenemen, zoals tafels, stoelen en televisies.

Een inboedelverzekering is er op gericht om te dekken tegen schade aan meubilair en andere huisraad. De inboedel is hiermee alles wat men redelijk makkelijk kan verplaatsen. Alles wat aan het huis vast zit en niet zomaar kan worden meegenomen, telt dan ook niet als inboedel. Hoewel geld en waardepapieren wel makkelijk kunnen worden meegenomen, tellen ze volgens de officiële definitie niet tot de inboedel. De inboedelverzekering wordt doorgaans onderverdeeld onder de brandverzekering, in de praktijk maakt men vaak aanspraak op een schadevergoeding vanuit de inboedelverzekering als gevolg van brand. Een standaard inboedelverzekering dekt dan ook over het algemeen niet tegen diefstal of vandalisme. Het is echter gebruikelijk om de inboedelverzekering aan te vullen, zodat alle huisraad ook is verzekerd.

Wanneer men aanspraak wilt maken op een schadevergoeding vanuit de inboedelverzekering, is het gebruikelijk dat men uit gaat van de dagwaarde van de meubels en ander huisraad dat schade heeft opgelopen. De dagwaarde, dit is de waarde dat een meubel op het moment heeft, verschilt vaak van de nieuwwaarde, het bedrag waarvoor het meubel is gekocht. Alleen voor meubels die een dagwaarde hebben van boven de 40% van de nieuwwaarde, wordt de volledige nieuwwaarde door verzekeraars uitgekeerd. Dit komt echter niet veel voor, met name bij elektronische apparatuur daalt de waarde snel. Men krijgt in dat geval vaak de dagwaarde uitgekeerd. De kosten van een inboedelverzekering zijn doorgaans laag in vergelijking met andere soorten verzekeringen. Het is hierbij wel van belang dat men niet onderverzekerd is.