Gepubliceerd op 22-02-2023

HAAGSNOEI

betekenis & definitie

VLOEIEND OF RECHT, ALTIJD STRAK

Hagen worden in de meeste gevallen twee keer per jaar Knip bij voorkeur als het weer wat somber is, bij zonneschijn loopt u het risico op verbranding. Er is maar één goede werkmethode. Eerst de zijkanten en wel van onder naar boven. Zo voorkomt u dat afgeknipte scheuten of twijgjes op het nog af te knippen deel vallen. Dan hebt u minder overzicht en dat kan minder fraaie resultaten tot gevolg hebben. Pas wanneer de zijkanten klaar zijn, wordt de bovenkant geknipt.

BEPAAL DE BASISVORM

Het is altijd moeilijk het moment te bepalen waarop een jonge, pas aangeplante haag moet worden geknipt. Zeker niet direct na het planten, want het is essentieel dat de jonge planten eerst aan de groei gaan. Het is wel belangrijk bij het planten al te bedenken hoe breed en hoog de haag moet worden, want dat bepaalt de precieze standplaats. Omdat ideaal geknipte hagen aan de onderzijde breder zijn dan aan de bovenzijde (trapeziumvormig), moet ook met dat aspect rekening worden gehouden. Overleg met de buren wanneer een haag op de erfscheiding komt te staan. Omdat de toppen van de jonge haagplanten verantwoordelijk zijn voor de vorm en de uiteindelijke hoogte van de haag, kunt u eventueel in de haag wat houten palen plaatsen met daartussen ijzerdraad waaraan de jonge toppen recht worden aangebonden

TERUGKNIPPEN VOOR EEN MOOIE VERTAKKING

Direct na aanplant snoeien is niet verantwoord, maar te lang wachten is ook niet goed. Door haagplanten te snoeien, vertakken de uiteinden zich en daaraan ontlenen hagen uiteindelijk hun dichtheid. Zodra de planten hun eerste groei erop hebben zitten, na één groeiseizoen, mogen de uiteinden van de zijtakken voorzichtig worden teruggeknipt. Dit gebeurt meestal in september, maar wanneer de jonge aanplant sterk is uitgegroeid, kan het zijn dat er al in juni moet worden geknipt. Bedenk wel wat de breedte van de haag moet worden; meestal zo'n 40 tot 50 centimeter. Knip de uiteinden aan beide kanten van de haag zo'n 10 centimeter dieper terug dan de uiteindelijke breedte, zodat de vertakkingen bij een tweede snoei niet worden weggeknipt. Knip van onderen naar boven, maar laat de doorgaande top intact zolang de haag de gewenste hoogte nog niet heeft bereikt

TRAPEZIUMVORM HEEFT DE VOORKEUR

Wanneer de haag op hoogte is, worden ook de doorgaande top en de opgaande zijtakken 10 centimeter verder teruggeknipt dan de gewenste hoogte. Het dieper terugknippen dan de uiteindelijke hoogte zorgt ervoor dat de vertakkingen die daaruit ontstaan bij een volgende snoei niet worden weggeknipt. De geknipte twijgen zullen zich nu vertakken, zodat de haag ook aan de bovenkant mooi dicht wordt. De haag moet uiteindelijk een trapeziumvorm krijgen. Deze vorm zorgt ervoor dat de onderste takken voldoende licht krijgen en dat voorkomt het verdorren en doodgaan van de onderste takken. Trapeziumvormige hagen blijven daardoor altijd van boven tot onder mooi dicht en groen

VOLGROEIDE HAAG

Wanneer de haag helemaal volgroeid is, moeten een paar keer per jaar de jonge scheuten en twijgjes tot op de basisvorm worden teruggeknipt. Het moment van knippen en het aantal knipbeurten is afhankelijk van de soort haag. Zo blijft de haag mooi dicht van vorm. Het is handig met behulp van bamboestokken de gewenste hoogte en breedte aan te geven. De stokken kunnen eventueel ook worden gebruikt om een lijn tussen te spannen.

DE INFORMELE HAAG

Een haag hoeft niet altijd strak geknipt te zijn. Hij kan ook los van vorm zijn. De haagplanten worden in dat geval niet tot een strak vlak teruggeknipt, maar op ongelijke hoogtes.

Zijtakken worden om en om tot verschillende dieptes teruggeknipt. Zo'n haag vormt wel een aaneengesloten groene afscheiding, maar door deze manier van knippen behoudt hij een grillig en daardoor een meer natuurlijk uiterlijk. Het grote nadeel van deze hagen is dat de zijtakken stuk voor stuk op een eigen manier moeten worden geknipt. Een goede middenweg is strak knippen, maar dan om het seizoen, zodat de haag een of anderhalf seizoen de kans krijgt uit te groeien en daardoor losser en speelser gaat ogen.

EXTRA HOGE HAGEN

Sommige haagplanten kunnen een enorme hoogte bereiken en daardoor tot huizenhoge hagen uitgroeien, maar ook voor deze 'boomhagen' geldt dezelfde snoeitechniek als voor gewone hagen.

BEHANDELING VAN TE GROOT GEWORDEN HAGEN

Hagen die te hoog of te breed zijn uitgegroeid, moeten geleidelijk worden teruggeknipt tot de gewenste hoogte en breedte. Haagplanten hebben allemaal een sterk regenererend vermogen. Dat betekent dat ze snel weer zullen uitgroeien. Gaat het om een haag met een losse vertakking, dan kan er worden teruggeknipt tot op de oorspronkelijke dichte vertakking die de haag eerst had. Die is ook in een doorgeschoten haag nog vrij gemakkelijk terug te vinden.

Snoei niet precies tot op de vertakking, maar enkele centimeters erboven, zodat het oudere hout uit het zicht blijft.

Te hoog of te breed uitgegroeide hagen die wel zorgvuldig waren gesnoeid, moeten in lagen van 10 centimeter worden teruggeknipt. Na elke groeiperiode wordt het nieuwe schot met daarbij een extra laag van zo'n 10 centimeter teruggeknipt, totdat de haag de gewenste hoogte of breedte heeft bereikt. Door zo te snoeien, houdt u de planten nog voldoende aan de groei en zeker wanneer de haag tussendoor ook extra wordt bemest, zal hij zijn oorspronkelijke vitaliteit terugkrijgen

< >