Gepubliceerd op 22-02-2023

Haagbeuk

betekenis & definitie

Carpinus betulus: De haagbeuk (Carpinus betulus) wordt veel verward met de gewone beuk (Fagus sylvatica). De naam doet er al geen goed aan en voor een leek hebben ze ook in blad veel overeenkomsten.

De haagbeuk vertoont echter één duidelijk verschil met de echte beuk. In de wintermaanden verliest deze plant zijn blad geheel. Een haag van beuk blijft dicht doordat de verdorde bladeren aan de planten blijven hangen. Een haag van haagbeuk wordt in die periode volkomen doorzichtig. Voor de één een nadeel, maar voor de ander een voordeel, want niet iedereen is gecharmeerd van de bruine bladeren van de gewone beuk. Naast dit verschil onderscheidt de haagbeuk zich in meer opzichten van de beuk.

De haagbeuk schiet in het voorjaar eerder in blad en groeit veel sneller. In de herfst krijgt haagbeuk gele en okerkleurige tinten.De jonge twijgen zijn grijsgroen van kleur. De stam is net als die van de beuk glad. De bladeren zijn 5 tot 10 cm lang en ovaal van vorm. De bovenzijde is heldergroen en de evenwijdige nerven zijn heel duidelijk zichtbaar. De bladrand is dubbel gezaagd. De vrouwelijke en manlijke bloemen zijn in katjes gerangschikt.

Ze zijn respectievelijk geelgroen en groenbruin van kleur. De vrucht is een geribbeld nootje dat in de oksel van drielobbige schutbladeren te vinden is.

Door zijn snelle groei en de flinke afmetingen die hij kan bereiken, is de haagbeuk bijzonder geschikt voor het maken van natuurlijke bouwwerken. Zo kan met haagbeuk in korte tijd een prachtig groen prieel worden gemaakt, maar ook bogen, loofgangen en hoge geknipte zuilen zijn ermee te realiseren. Ook strakke hagen zijn mogelijk, variërend in hoogte van 40 centimeter tot vier meter. De plant vertakt zich vrij dicht, zeker als hij vaak wordt geknipt. De jonge twijgen zijn buigzaam en lenen zich er goed voor om langs een frame uit te leiden.

De cultivar 'Fastigiata' is een snel groeiende, smalle kegelvorm die op latere leeftijd breder wordt. De vertakking is dicht en opstaand. Hij wordt 10 tot 15 meter hoog. 'Purpurea' heeft bladeren die bij het uitlopen enigszins purper zijn getint.

< >