Sinterklaaslexicon

Sinterklaas van A tot Z door Marie-José Wouters

Gepubliceerd op 24-10-2019

Pact der Gevers

betekenis & definitie

Op 17 november 1993 in Brussel en in hetzelfde jaar op 24 november in Utrecht ondertekenden Sint-Maarten, Sinterklaas en de Kerstman het ‘Pact der Gevers’, waarbij werd afgesproken dat Sinterklaas pas na II november en de Kerstman na 6 december verschijnt. Omdat de commercie graag een lange sinterklaastijd had en Sinterklaas daarom steeds eerder in november moest komen, ontstond er in streken waar Sint-Maarten ( II november) gevierd werd, een situatie met twee heiligen. Hetzelfde gold voor de Kerstman, die zich soms al in de sinterklaastijd liet zien. Om deze feesten niet door elkaar te laten lopen en daardoor verwarring te scheppen, sloot men dit pact.

Dat het probleem van te vroeg komen al langer speelt, blijkt uit een geval in Alkmaar: in 1951 kreeg Sinterklaas daar een boete van ƒ 5, omdat hij zich te vroeg in de stad had vertoond.

In Assen en in Sint-Niklaas werden in 1994 verkeersborden onthuld waarop een dikke streep door kerstboom en rendier staat: tot 6 december zijn Assen en Sint-Niklaas Kerstman- en rendiervrij.