Wijn-spijsproeverij betekenis & definitie

Een wijn-spijsproeverij is een evenement waarbij, individueel of in groepsverband, wijn in combinatie met eten wordt geproefd, met als doel meer inzicht te verkrijgen in het effect van voedsel op wijn en wijn op voedsel. Voor het verkrijgen van dit inzicht is ervaring en kennis van gastronomische basisprincipes essentieel.

Wijn-spijsproeverijen worden georganiseerd voor zowel amateurs als professionals.

Het vinden van een geslaagde wijn-spijscombinatie is afhankelijk van een goede balans tussen de geserveerde wijn en spijs. Een goede balans zal de smaak van zowel het gerecht als de wijn positief beïnvloeden, waardoor de smaakbeleving van respectievelijk de maaltijd en de drank kan worden vergroot.
Bij amateurs is het verwerven van (enige) kennis van de basisprincipes van de gastronomie - de wetenschap van smaak en proeven - van groot belang bij het begrijpen van het onderlinge effect.
De relatie tussen voedsel en wijn en deze relatie in combinatie met onze zintuigen is veel groter dan vaak wordt aangenomen. Een wijn-spijsproeverij kan hierbij de helpende hand bieden, daar ervaring helpt dit inzicht te vergroten. Bewustwording van het mondgevoel speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol. Een goede wijn-spijscombinatie vereist overeenkomsten tussen wijn en gerecht.

Bij professionals draait een wijn-spijsproeverij om verbreding van kennis. Door regelmatig te proeven en te vergelijken zal de organoleptische analyse van de professional worden verbeterd. De samenstelling van zowel wijn als gerecht zal middels proeven worden ontrafeld om tot een passend eindoordeel te komen.

Het grootste probleem bij het maken van wijn-spijscombinaties - voor zowel amateurs als professionals - is de potentiële onvoorspelbaarheid van de smaak van wijn (denk bijvoorbeeld aan verschil tussen oogstjaren) en ingrediënten (denk bijvoorbeeld aan rijpe of niet rijpe Camembert). Er bestaan diverse klassieke wijn-spijscombinaties, maar het blijft belangrijk om bewust te proeven en zo nodig smaakelementen aan te passen.

Zie ook het Ensie-artikel WIJN-SPIJSCOMBINATIE.

Gepubliceerd op 01-09-2015