Wijn-spijscombinatie betekenis & definitie

Een wijn-spijscombinatie is het combineren van een gerecht met een begeleidende wijn, of omgekeerd. Een goede wijn-spijscombinatie zal de smaak van zowel het gerecht als de wijn positief beïnvloeden.

Het doel van de zoektocht naar een geslaagde wijn-spijscombinatie is het vinden van een goede balans tussen de geserveerde wijn en spijs. Een harmonie weten te creëren voor de smaakpapillen. Of zelfs het vinden van synergie; het effect van de samenwerking is dan groter dan de som van de afzonderlijke onderdelen. Smaken kunnen elkaar namelijk versterken, ondersteunen en optillen. Maar ook kan het tegenovergestelde het effect zijn.
Smaak is een subjectief begrip. Ieder mens heeft zijn eigen voorkeuren en vermogens en neemt daarom de diverse smaken anders waar. Desondanks is er wel een aantal basisprincipes in de smaakleer om tot een harmonieus geheel te komen:

SMAAKTYPE - smaakt iets jong en fris, of oud en rijp? (terminologie: strak, fris, filmend, rijp)
MONDGEVOEL - ervaring in de mond; smaakt iets strak en zuur, of vet en plakkerig?
SMAAKINTENSITEIT - is iets neutraal, flauw, of intens van smaak?
COMPLEXITEIT - zijn er eenvoudige, of meer gelaagde tonen waarneembaar?

Vooral bewustwording van het mondgevoel speelt hierbij een belangrijke rol. Voor een goede wijn-spijscombinatie geldt dat wijn en gerecht hierin overeenkomsten moeten vertonen (strak bij strak, filmend bij filmend, fris bij fris, rijp bij rijp).

Eveneens van groot belang is aandacht voor kruiderijen, sauzen en bereidingswijze. In veel gevallen hebben deze toevoegingen een groter smaakeffect - met betrekking tot bovenstaande richtlijnen - dan het basisingrediënt.

Voorbeelden van algemene uitgangspunten:
Tannine wordt zachter door zout en vet
Zoet maakt spicy milder
Zout verbindt smaken
Zuur geeft frisheid
Fruitig wordt fruitiger bij frisse zuren

Laatst bijgewerkt 17-12-2014