Romy Kooij

Wine & Wine Pairing Professional, Wine Writer

Gepubliceerd op 28-01-2015

2015-01-28

garganega

betekenis & definitie

De garganega is een Italiaanse witte druif die voornamelijk voorkomt in het noordoosten van Italië, de provincies Verona en Vicenza. De eerste sporen van deze druif gaan terug naar de 14e eeuw.

De garganega is een laatrijpende en krachtige druif. Het ras groeit vooral in de buurt van het stadje Soave. Ook is de garganegadruif de basis van de Custoza - wijn uit de buurt van het Gardameer - en voor de Gambellara in de regio Veneto.

Garganega staat bekend als kwaliteitsdruif. Het is noodzakelijk om de opbrengsten laag te houden ter voorkoming van slappe wijnen. Bij bewust laag gehouden opbrengsten biedt garganega over het algemeen een volle, elegante wijn met een goed bewaarpotentieel.
Een goede garganegawijn is delicaat, met hoge zuren en aroma’s van citroen en amandel en jasmijn.

De Soave Classico is de bekendste en meest gewaardeerde wijn van dit ras. Bij Soave moet minimaal 85% garganega worden gebruikt, aangevuld met de trebbiano di soave of een aantal andere, vooraf bepaalde, rassen.
Soave heeft vaak een fijne, delicate smaak door de vulkanische bodem. Kenmerkend voor Soave is de intense en ronde smaak met in de afdronk een bittertje. Houtrijping geeft aan deze wijn een subtiele toon van vanille.

Soave Classico Superiore past goed bij verschillende antipasti, zachte kazen, soepen, visgerechten, risotto en wit vlees.