gewürztraminer betekenis & definitie

Gewürztraminer is een vroegrijpend, zeer aromatisch, wit druivenras dat voornamelijk in de Elzas staat aangeplant. De druif is donkerroze tot blauwroze van kleur. Gewürztraminer betekent letterlijk ‘kruidige traminer’.

Gewürztraminer wordt in de Elzas zonder umlaut geschreven, dus gewurztraminer.
Het ras is een geselecteerde mutatie van de tramindruif, een variëteit genoemd naar het dorp Tramin in Noordoost-Italië.

Gewürztraminer is een druif met een gemiddelde opbrengst. Het is een veeleisend ras dat het best tot zijn recht komt op kalkhoudende mergelbodems, graniet en bodems met klei en zand.

Gewürztraminer is vaak heel herkenbaar. De kleur is intens geel. Het heeft een zeer complex en rijk aromatisch palet: zeer kruidige specerijen (kruidkoek, kruidnagel, peper) met een explosie van exotisch fruit (lychee, passiefruit, ananas, mango), rozen en sinaasappelschil. Ook zijn vaak aroma’s van honing en rijpe vruchten terug te vinden.
De smaak is vol en filmend met matige zuren. Zoethout is vaak kenmerkend, met daarnaast alle geuren die zich een op een vertalen naar de smaak.

Gewürztraminer wordt ook veel gebruikt als druif bij Vendanges Tardives en Sélection de Grains Nobles. Dan geeft hij filmende, likoreuze wijnen met een grote rijkdom en veel aroma.

De druif past fantastisch bij krachtig smakende kazen als Munster, bij foie gras en schotels met pittige specerijen en aromatische kruiden. De wijn van gewürztraminer past daarom zeer goed bij pittige gerechten uit de Aziatische keuken.

Laatst bijgewerkt 29-09-2015