Wine Lexicon

Romy Kooij (2015)

Gepubliceerd op 26-01-2015

cinsault

betekenis & definitie

Cinsaut, of cinsault, is een blauw druivenras en wordt op grote schaal aangeplant in Frankrijk, Spanje, Californië, Zuid-Afrika, Australië en Libanon.

Het ras heeft body, is vlezig en gespierd. De wijn heeft weinig tannine, een mooie zuurgraad en is vooral jong zeer aromatisch met geuren van perzik, framboos, aardbei en amandel.

De cinsault is een van de variëteiten die in de Châteauneuf-du-Pape en de Côtes du Rhône kan voorkomen. Met zijn eigenschappen zorgt cinsault, gemengd met grenache voor stevigheid en maakt hij de carignan zachter. Uit een kruising tussen de pinot noir en de cinsault is de Zuidafrikaanse pinotage ontstaan.

De druif heeft een lichte schil en gedijt zeer goed in een droog en warm klimaat en een droge, arme en steenrijke zand en kleibodems. Cinsault is een druif die vroeg rijpt en zich uitstekend machinaal laat oogsten. De druif is gevoelig voor meeldauw en kan grote opbrengsten hebben, wat niet altijd goed is voor de kwaliteit van de wijnen.
Cinsault is tevens zeer geschikt voor de productie van lichte roséwijnen.