Wine Lexicon

Romy Kooij (2015)

Gepubliceerd op 28-01-2015

colombard

betekenis & definitie

De colombard is een wit druivenras dat veel voorkomt in het zuidwesten van Frankrijk. Het ras komt tegenwoordig ook veel voor in de Nieuwe Wereld, zoals in Californië en Zuid-Afrika. Het ras wordt gebruikt in cépagewijn, in assemblages (blends) en in destillaten.

Colombard is een van de oudste druivenrassen uit de Charente, het Cognacgebied grenzend aan de Bordeaux.
De druivenstok loopt vroeg uit en is daardoor gevoelig voor lentevorst.

De colombard is goud-wit van kleur. Het ras heeft middelgrote, volsappige druiven in compacte, kleine trossen.
Colombard is zeer productief en geeft makkelijke, fruitige en frisse wijn met aroma's als meloen, perzik en citroen.
De Franse wijn van dit ras is meestal wat lichter van structuur dan de varianten uit de Nieuwe Wereld.
De wijn dient over het algemeen jong gedronken te worden.

Naast cépagewijn wordt het ras ook veel in assemblages (blends) gebruikt, onder andere in de Côtes de Gascogne.
Colombard is tevens een van de toegestane druivenrassen in Cognac en Armagnac.