grenache betekenis & definitie

Grenache is een sterk druivenras voor rode wijn. De grenache is een druif die goed tegen extreme hitte en droogte kan. De druif komt oorspronkelijk uit Spanje, waar hij garnacha wordt genoemd.

De grenache is een druif die goed tegen extreme hitte en droogte kan.Daarom komt het ras veelvuldig voor in Zuid-Frankrijk, Spanje, Australie, Zuid-Amerika en Californië. Deze druif is wereldwijd de meest gecultiveerde soort voor de produktie van rode wijn.

De druif heeft een dunne schil met weinig pigment en is daarom ook zeer geschikt om rosé te produceren. Bovendien kan de druif lang rijpen, waardoor vaak een hoog suikergehalte gehaald wordt. Het resultaat is veelal een sterke, fruitige, bijna zoete, op port lijkende wijn. De rode wijnen van grenache kunnen wat weinig kleur hebben.
De wijn kenmerkt zich door een zeer fruitige, soms bijna zoete smaak, waarin bramen en wat peper terug te vinden is.

De grenache wordt ook vaak gemengd met andere rassen. In Frankrijk is de grenache terug te vinden in de Rhônewijnen, onder andere in Châteauneuf-du-Pape. In het Spaanse gebied Rioja wordt dit ras vooral gemengd met tempranillo.

Laatst bijgewerkt 26-01-2015