China heet ook wel HET HEMELSE RIJK, maar die bloemrijke bijnaam berust op een foute vertaling. Het gaat niet om een goddelijk of hemels rijk.
De oorspronkelijke Chinese aanduiding betekent: ‘het rijk dat alles omvat wat onder de hemel ligt’. Het klinkt wat aanmatigend, alsof de wereld uitsluitend uit Chinezen bestaat. Iets minder pretentieus is de term Rijk van het Midden, die China in het middelpunt van de wereld plaatst, maar die ons niet-Chinezen toch nog altijd afscheept met een plek aan de rand van de wereld. De twee genoemde uitdrukkingen zijn duidelijk door de Chinezen zelf bedacht. Dat ligt anders bij het Land van de Rijzende Zon, Japan, dat zijn naam moet hebben gekregen vanuit gebieden ten westen van Japan.
Ook ons eigen Avondland, West-Europa, is een bedenksel van anderen; in dit geval van mensen die ten oosten van ons woonden. Overigens werd vroeger ook Zuid-Amerika wel eens als Avondland bestempeld: dat gebeurde dus vanuit West-Europees perspectief. De dichter Ter Haar had het in 1846 over ‘Brazielje, prachtig Avondland’.