Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 14-03-2016

Zelfverzekerd

betekenis & definitie

Zelfverzekerd of zelfverzekerdheid is de mate waarin iemand gelooft in zichzelf en in wat hij of zij kan. Zelfverzekerd zijn roept positieve gevoelens op en zegt veel over iemand zijn zelfvertrouwen.

Wie zelfverzekerd is heeft vertrouwen in zichzelf. Wie dat niet of minder heeft, noemt men onzeker. Elk mens ervaart weleens een gevoel van onzekerheid, dat vaak als onprettig wordt gezien. Een zelfverzekerd persoon denkt vaak positief en weet waar hij of zij goed in is. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat iemand goed is in een sport, hobby of zijn of haar werk. Dat goede gevoel geeft men vertrouwen.

Toch is zelfverzekerd zijn vaak lastig voor de mens. Dit komt vaak doordat men altijd beter wil zijn in iets dan een ander. Een ander voorbeeld is het gevoel hebben dat het nooit goed genoeg is.

Zelfverzekerd zijn heeft ook alles te maken met uitstraling en houding. Een zelfverzekerd mens wordt omschreven als iemand die recht voor zich uitkijkt, rechtop staat en een eigen mening heeft. Iemand met een zelfverzekerde uitstraling wordt vaak gezien als een tevreden persoon die veel zijn lach laat zien. Een onzeker iemand ontwijkt juist oogcontact, loopt ineengebogen en wil zo min mogelijk opvallen. Toch kan zelfverzekerdheid altijd groeien, maar het is daarnaast ook een onstabiele toestand.

Een zelfverzekerd iemand kan plots door een negatieve gebeurtenis in zijn leven veranderen. Positief denken en open zijn naar anderen kunnen iemand weer helpen om zich beter te voelen en het zelfvertrouwen terug te krijgen.