Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 23-06-2016

Zeevonk

betekenis & definitie

De zeevonk is een eencellig organisme dat tijdens de lente en de zomer veel voorkomt in zeewater. Tijdens zomeravonden kunnen bepaalde plekken in de zee blauwachtige worden opgelicht.

Door de beweging in de golven stralen zeevonken blauw licht uit.Een zeevonk is ongeveer 0,5 tot 1 millimeter groot. Voor een mens is dit natuurlijk heel erg klein, voor een eencellig organisme is dit echter relatief groot. Een zeevonk ziet er uit als een ballon die doorzicht is, met een klein staartje aan de achterkant. Zeevonken lijken hierdoor een beetje op kwallen, maar zijn met het blote oog een stuk minder goed te zien. De zeevonk is op zichzelf niet giftig, maar wanneer vele zeebonken zich massaal opeenhopen, kan er ammoniak vrij komen.

Dit kan schadelijk zijn voor al het andere leven dat zich er om heen bevindt. De aanwezigheid van zeevonk wordt hierom soms aangegeven als reden om bepaalde stranden in Nederland te sluiten. Hoewel zeevonk niet giftig is, kan de ophoping van ammoniak voor irritaties aan de huid en luchtwegen zorgen.

De zeevonk komt in verschillende gebieden voor, zowel in subtropische kustgebieden als gebieden waar het wat koeler is. De kleur van de zeevonk kan veranderen naarmate de temperatuur hoger of lager ligt. Zo kan een opeenhoping van zeevonken een paarse, rode, groen of oranje kleur uitstralen.De zeevonk valt onder de zogenaamde pantserwieren. Dit zijn eencellige organisme waarvan men niet zo goed weet of het nou planten of dieren zijn.