Oranje betekenis & definitie

Oranje is een secundaire kleur die ontstaat door vermenging van de primaire kleuren rood en geel. De complementaire kleur van oranje is ultramarijnblauw.

In de kleurencirkel staat de kleur oranje recht tegenover de kleur blauw. Blauw en oranje zijn complementair. Er bestaat eigenlijk geen koele variant van oranje. Echt oranje is oranjerood of oranjegeel. Wanneer het over oranje gaat, worden altijd de eigenschappen van de kleuren rood en geel samen bedoeld. Het gaat daarbij over de betekenis van lichamelijke energie en dat het kanalen van onderdrukte vitaliteit door een overactieve geest kan openen. De kleur van het geslachtschakra is oranje, het is een hete kleur vol vitale energie en nauw verbonden met de levenskracht.
Als men deze kleur kleding draagt of bijvoorbeeld een wand in de keuken of eetkamer in een oranje tint schildert brengt deze warmte, genezing en lichamelijk welzijn. Omdat het een kleur is die de eetlust opwekt, gebruiken veel snackketens en restaurants oranje om dit onbewust te doen. Oranje kan blijdschap en creativiteit opwekken. Een teveel van deze kleur maakt zelfzuchtig. Te weinig oranje geeft minder energie en werkt deprimerend. Het maakt dat men teveel in eigen gedachten en gevoelens verstrikt raakt. De kleur oranje wordt ook gebruikt in de betekenis van waarschuwing, waarbij gedacht kan worden aan een stoplicht.

Laatst bijgewerkt 22-01-2011