Zee betekenis & definitie

Een zee is een grote hoeveelheid water die in verbinding staat met andere zeeën en/of oceanen. In tegenstelling tot een oceaan, heeft een zee een bodem die bij een continentale plaat hoort. Een zee bestaat uit zout water.

Het water in zeeën is constant in beweging. Het bewegen van zeewater wordt een zeestroming genoemd. Zeestromingen zijn zeer belangrijk voor het verschil in klimaat op aarde. Rivieren hebben bijna altijd de zee als eindpunt. Ze voeren overtollig water de zee in. De zee is erg belangrijk geweest in de ontwikkeling van het leven op aarde. Toen het leven zo'n 400 miljoen jaar geleden ontstond, speelde dit zich uitsluitend in het water af. Het leven in zee is nog steeds zeer divers. In de zee leven onder andere vissen, zeezoogdieren, weekdieren of planktonsoorten. Ook zijn er diverse zeeplanten. In de diepe zeeën leven zelfs vissen en zeedieren die nog niet bekend zijn.
Voor landen loopt er ook een grens in zee. Dit heet de zeegrens. Het woord zee wordt ook in zegswijzen gebruikt, bijvoorbeeld in de zin: met iemand in zee gaan. Dat betekent dat je met iemand gaat samenwerken.

Gepubliceerd op 13-04-2015