Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 08-04-2015

Yin en yang

betekenis & definitie

Yin en yang is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit. Yin symboliseert vrouwelijkheid, het noorden, schaduw, passiviteit, aarde en vocht.

Yang symboliseert mannelijkheid, hemel, het zuiden, licht, droogheid en activiteit.Hoewel de man in de Oud-Chinese cultuur een dominerende positie inneemt, spreekt men nooit van yang-yin. De mannelijke overheersing komt echter tot uiting in de overwegend negatieve associaties van het yin-element. In theorie moeten yin en yang als gelijkwaardig worden opgevat en vullen ze elkaar aan. In oude heilige grotten kan men 'yang'- en 'yin'-stenen aantreffen, waarbij de eerste droog en de laatste vochtig moeten zijn. Bij te hevige regenval worden met een zweep de krachten van de yang-steen opgewekt.

Bij droogte en warmte worden droogte en warmte opgewekt, waardoor een harmonisch evenwicht ontstaat. Oneven getallen worden met yang geassocieerd en even getallen met yin. Heeft men een tekort aan yin in het lichaam, dan kan dit zich uiten in de volgende kenmerken: vermagering, zenuwachtigheid en afwezigheid. Daarentegen kan een teveel aan yin waterophopingen, verstopte bronchiën, cellulitis en oedeem veroorzaken. Een tekort aan yang in het lichaam kan oververmoeidheid en concentratieproblemen veroorzaken. Teveel yang kan klachten geven zoals transpiratie, geïrriteerdheid en hyperactiviteit.