Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 06-07-2016

2016-07-06

Rechtspersoon

betekenis & definitie

Een rechtspersoon is een organisatie of instelling die dezelfde juridische rechten en plichten heeft als een natuurlijk persoon, dat wil zeggen een mens van vlees en bloed. Een rechtspersoon kan hierdoor rechtszaken aanspannen of aangeklaagd worden, net als een natuurlijk persoon.

Veel organisaties zijn rechtspersonen, dit houdt in dat ze als juridische eenheid op kunnen treden. De organisatie als rechtspersoon heeft hierdoor bepaalde rechten en plichten, net als ieder ander persoon.

Een rechtspersoon kan bijvoorbeeld aansprakelijk worden gesteld voor schulden. Om deze en andere redenen zijn veel organisaties rechtspersonen. Wanneer dit niet zo zou zijn, zou men als bestuurslid persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de schulden of het verlies van een organisatie. In dat geval zou vrijwel niemand meer zomaar bestuurslid worden. Juist doordat een organisatie, dit kan uiteenlopen van een groot bedrijf tot een lokale voetbalclub, een rechtspersoon is, kan het contracten afsluiten op naam van de organisatie, zodat niemand persoonlijk aansprakelijk is.

Daarnaast is een organisatie als rechtspersoon meer verzekerd van continuïteit. Wanneer een organisatie op naam zou staan van een natuurlijk persoon, bijvoorbeeld een bestuurslid, zou men alle bezittingen moeten overdragen wanneer deze persoon er mee stopt of komt te overlijden. Het overdragen van schulden en bezittingen is juridisch vaak een hele klus, waardoor het voor organisaties veel voordeliger is om als rechtspersoon op te treden. Het doel van een organisatie als rechtspersoon, dient dan ook als losstaand te worden gezien ten opzichte van de persoonlijke doelen van bestuursleden.