Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 10-04-2015

2015-04-10

Qantas

betekenis & definitie

Qantas is een Australische luchtvaartmaatschappij die in 1920 in Queensland werd opgericht. Het is de grootste luchtvaartmaatschappij van Australië en een van de oudste ter wereld.

De luchtvaartmaatschappij werd opgericht onder de naam Queensland and Northern Territory Aerial Services door Paul McGuiness, Hudson Fysh, Fergus McMaster en Arthur Baird Qantas. Tegenwoordig staat het bedrijf bekend onder het acroniem Qantas. Het is op het Nederlandse KLM en het Colombiaanse Avianca na de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Lange tijd bood Qantas uitsluitend binnenlandse vluchten aan, maar in 1935 was de eerste overzeese luchtverbinding een feit. In 1947 gingen alle aandelen van Qantas over naar de Australische regering, waarmee het bedrijf werd genationaliseerd. De regering verkocht in 1992 Australian Airlines, haar andere grote luchtvaartmaatschappij, aan Qantas, en in 1993 werd het bedrijf geprivatiseerd. Sindsdien verzorgt Qantas twee derde van het nationale luchtverkeer en ongeveer een vijfde van al het vliegverkeer van en naar Australië.
Een bijnaam van de luchtvaartmaatschappij is 'The Flying Kangaroo' (De Vliegende Kangoeroe), en refereert aan de kangoeroe die in het logo van Qantas is afgebeeld.