Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 08-04-2015

Prinsjesdag

betekenis & definitie

Prinsjesdag is een jaarlijks terugkerende dag waarop het staatshoofd de Troonrede voorleest en de Minister van Financiën de Rijksbegroting bekendmaakt. De dag valt altijd op de derde dinsdag van september.

Prinsjesdag is een dag vol rituelen. Zo komt het staatshoofd altijd aanrijden in de Gouden Koets die volgens een vaste route van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof rijdt. Ook is het gebruikelijk dat alle vrouwen die aanwezig zijn bij het voordragen van de Troonrede een, al dan niet opvallende, hoed dragen. De Troonrede die wordt voorgelezen tijdens Prinsjesdag bevat het regeringsbeleid voor het komende jaar. De Troonrede wordt weliswaar door het staatshoofd voorgedragen, de ministers zijn verantwoordelijk voor de inhoud ervan.

Iedere minister is verantwoordelijk voor zijn eigen beleidsterrein. 's Middags wordt door de Minister van Financiën de Rijksbegroting, ook wel Miljoenennota genoemd, aan de Tweede Kamer gepresenteerd. De dagen na Prinsjesdag vinden altijd de Algemene Beschouwingen plaats. Tijdens deze debatten, waarbij onder andere over de begrotingen wordt gesproken, gaan de fractievoorzitters in debat met de minister-president.