Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 10-04-2015

Nationale Dodenherdenking

betekenis & definitie

Tijdens de Nationale Dodenherdenking worden de burgers en militairen herdacht die zijn omgekomen tijdens oorlogen en vredesoperaties. De herdenking wordt ieder jaar op 4 mei gehouden op de Dam in Amsterdam.

De Nationale Dodenherdenking wordt ieder jaar georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De herdenking bestaat uit een herdenkingsbijeenkomst en een kranslegging. De herdenkingsbijeenkomst vindt voorafgaand aan de kranslegging plaats in de Nieuwe Kerk en wordt door een select gezelschap bijgewoond. Hier maken onder meer de eerste generatie oorlogsgetroffenen, nabestaanden en vertegenwoordigers van verschillende organisaties deel van uit. Het staatshoofd legt op na de besloten herdenkingsbijeenkomst een krans bij het Nationaal Monument op de Dam, waarna een trompettist(e) het zogenaamde taptoe-signaal speelt.

Hiermee wordt de twee minuten stilte ingeluid, die exact om 20.00 uur begint. De herdenkingsbijeenkomst en de kranslegging worden ieder jaar live uitgezonden op televisie. Op 5 mei, een dag na de Nationale Dodenherdenking, viert men Bevrijdingsdag.